Usluge

Izrada raznih sistem za odaju toplotne energije

Preduzeće Happy Energy bavi se i sa izradom raznih sistema za odaju toplotne energije. Opet se pozivamo na već pomenuti princip “ključ u ruke”.

Neki od tipičnih sistema:

  • Radijatorski sistem:  ovo je najviše poznat i najviše rasprostranjen grejni sistem. Montiraju se radijatori i formira se cevni sistem. Kod radijatora najveći deo toplotne energije predaje se konvekcijom. To znači da radijator koji je dobio određenu količinu toplotne energije od izvora toplote (npr. kotla) se zagreje, pa se ugreje i vazduh oko njega. Topli vazduh, pošto je lakši, podigne se i na njegovo mesto dolazi malo hladniji vazduh. Dakle pokrene se jedna prirodna cirkulacija vazduha u prostoriji i tako topli vazduh dospeva i do onih tačaka u prostoru, koji udaljeni od radijatora. Ugrejani vazduh zatim greje zidove, pod, predmete u prostoriji, pa konačno i ljude koji tu borave. Radijatorski sistem je pogodan samo za grejanje objekata.

  • Sistem sa fan-coil jedinicama: način grejanja je sličan kao kod radijatora. Najveća razlika je u tome što fan-coil jedinice imaju ugrađen ventilator. Za odaju toplotne energije ne treba čekati da se pokrene prirodna cirkulacija vazduha, pošto ventilator može da forsira tu cirkulaciju. Zahvaljujući tom ventilatoru, za određeni vremenski period kroz fan-coil prođe znatno veća količina vazduha nego kroz radijator. Ova činjenica povećava efikasnost i čini ih pogodnim i za emitovanje hladne energije. Fan-coil jedinice imaju mogućnost za skupljanje i odvod stvorenog kondenzata. Sve takve jedinice poseduju ugrađeni termostat ili se mogu povezati sa udaljenim zidnim termostatom. Ako znamo da je odaja toplote ovih jedinica sa ugašenim ventilatorom zanemarljiva, onda pomoću povezanih termostata je moguće održavati različite temperature u raznim prostorijama objekta.  Ovakav sistem je podjednako pogodan za grejanje i za klimatizaciju objekta.

  • Površinski grejni sistemi: tu spadaju sistemi za podno-, zidno- i plafonsko grejanje. Za sve je zajedničko da se od cevi prečnika 10-18mm formiraju tkz. grejni krugovi. Oni su sakriveni u košuljici poda, u malteru zidova ili plafona ili u gips pločama. Kod ovakvih sistema svi elementi su sakriveni, grejni sistem nema vidljivih ili pokretnih delova. Voda koja kruži u grejnim krugovima prenosi toplotnu energiju od izvora toplote. Površina zida, poda ili plafona se donekle zagreje i pretežno zračenjem predaje toplotnu energiju prostoru. Na ovaj način prvo se zagreju predmeti i ljudi u prostoru, a tek od njih se indirektno zagreje i vazduh.  Zbog ovakve predaje toplote subjektivni osećaj toplote je prevaren. Čovek oseća da je toplije nego što termometar pokazuje. Ako je u nekom objektu potrebno da se reši samo zadatak grejanja onde je podno grejanje, dovoljno je postaviti samo podno grejanje. Preporučuje se da se to uradi na kompletnoj podnoj površini objekta. Na ovaj način se može dobiti homogena raspodela toplote. U vezi podnog grejanja ima puno podrešnih verovanja. Možemo odgovorno tvrditi, da podno grejanje koje je pravilno izvedeno i korišćeno, ne može da prouzrokuje nikakve zdravstvene probleme i ne podiže prašinu! Poželjno je za podnu oblogu izabrati keramičke pločice ili kamen. U slučajevima, gde je zahtev da se obezbedi i klimatizacija objekta, predlažemo kombinaciju sistema podnog grejanja sa sistemom zidnog i/ili plafonskog grejanja. U procesu grejanja učestvuju svi delovi grejnog sistema, dok u procesu klimatizacije samo sistem zidnog i/ili plafonskog grejanja. Na ovaj način dobije se sličan ambijent kao u podrumu : zidovi i plafon zrače hladnoću. Nigde u prostoru nije previše hladno ali je prijatno i ravnomerno ohlađen celokupan prostor.

Po potrebi ili želji, moguće je izraditi i razne kombinacije gore opisanih grejnih sistema. U ovakvim slučajevima treba voditi računa o tome da se obezbedi mogućnost za nezavisno podešavanje temperature vode u podsistemima. To je potrebno zbog različitih karakteristika pojedinih sistema za odaju toplotne energije.